Maailma on muuttunut – ruuantuotannon päätäntä ei!
On käsittämätöntä, että ihmiskunta vaatii isoja kriisejä siihen, että alamme ymmärtämään perusasioita. Koronan aiheuttamien poikkeusvuosien jälkeen oli näkyvissä normaalimpaa, mutta itänaapurimme johdon narsistisen ideologian takia paluu entiseen ei ole enää näköpiirissä. Maailmamme on muuttunut, mutta hyvin moni asia ei! Ruuantuotantoon liittyvä päätäntämme onkin mielestäni se huolestuttavin asia, joka junnaa edelleen paikallaan.
Meillä ihmisillä ongelmien määrä on vakio, mutta mitä paremmin meillä menee, niin sitä pienempiä ovat ongelmamme. Nykypolitiikassa nämä pienet ongelmat ovat kovaa kyytiä kasvamassa koko ajan isommiksi, joten juuri nyt johtajuutta kaivataan! Minulla ei ole rahkeita alkaa neuvomaan miten politiikkaa pitäisi tehdä, sillä olen varsin tavallinen ihminen. Isäni on kuvannut minua joskus jakoavaimeksi ”ihan näppärä monessa paikassa, mutta oikein kätevä ei missään.” Kyseenalaistamaan asioita minulla on kuitenkin oikeus ja mielestäni nykypolitiikkaa ohjataan liian monimutkaisesti. Haluankin nyt itse yksinkertaistaa: Itse koen että mitä vaikeampi asia, niin sitä enemmän on yksinkertaistettava, jotta suhteellisuudentaju ainakin tällaisella jakoavaimella säilyy!
Kirjoitukseni yhteydessä on kuvakaappaus maapallon väkiluvun kehityksestä, joka ei ole radikaalisti muuttunut nykykriiseistämme huolimatta. Haluankin yleisesti kysyä, millähän nuo ihmiset tulevaisuudessa ruokitaan? Tilannetta pahentaa pelko, että ihmisten nälkää aletaan käyttämään yhtenä sodan välineenä. Tälläkin hetkellä on vaara, että Ukrainan viljaa ei pystytäkään meriteitse kuljettamaan sitä tarvitseville valtioille.
Pohjois-Afrikassa ja Lähi-Idässä tähän koko ajan kasvavaan uhkaan on alettu heräämään. Siellä alueella viljelyä hankaloittavin asia on vesipula ja nyt kriittisenä pidettyä pohjavesirajaa ollaan hädän vuoksi laskemassa vielä alhaisemmalle tasolle. Samaan aikaan meillä Euroopassa EU ajaa edelleen kovaa kyytiä ympäristöpolitiikkaa, jossa pelkästään Suomessa ollaan ohjaamassa n. 30000ha viljelykelpoista peltoa kosteikkoviljelyn pariin esim. energiapajun ja osmankäämin viljelykseen. Näillä viljelyillä ei ole ruuantuotannon kanssa mitään tekemistä! Minun järkeeni tämä ei mahdu. Maailman väkiluvun kehitys on ollut tiedossa jo ennen parhaillaan menossa olevia kriisejä, silti tällaista hulluutta annetaan tapahtua. Hyväksyykö eurooppalainen päättäjä afrikkalaisen nälkäkuoleman sillä kustannuksella, että ilmaston lämpenemisen ehkäisemiseksi tehdään Euroopassa kaikki mahdollinen? Tekopyhyydeltä se minusta kuulostaa! En väheksy ilmaston lämpenemistä, se on meille todellinen uhka ja sen eteen täytyy edelleen maailmaa kehittääkin, mutta ei ruuantuotannon kustannuksella! Ruokapula on globaali uhka, johon pitää reagoida viimeistään nyt!
Liian moni tila miettii tälläkin hetkellä sitä kannattaako heidän viljellä tulevaisuudessa. Markkinatalous ei toimi tällä hetkellä ruuantuotannon saralla, vaikka samaan aikaan maailmassa nälän määrä kasvaa. Toivoisinkin päättäjiemme omassa ruokapöydässään miettivän sitä millä joka ikinen peltohehtaari saadaan viljelykuntoon. Millä markkinatalous saadaan toimimaan niin, että viljelijätkin saavat siitä ansaitsemansa palkan? Nyt jos koskaan ruuantuotannosta olisi mahdollista tehdä myös vientituote, joten tekoja tarvitaan. Teille maanviljelijöille, maailman tärkeimmän ammatin harjoittajille, haluan toivottaa erityisen paljon uskoa siihen, että jaksatte viljellä kaiken tämän hulluuden keskellä. Ilman kylvöä ei ole ruokaa!
Synkkämielisestä kirjoituksesta ja lähestyvästä juhannuksesta johtuen on syytä vähän loppukeventää. Muistan nuoruudestani sillimainoksen, jossa mainoksen iskulauseena oli ”ei päätä, ei häntää”. Tästä innostuneena kehoitan, ettei päättäjien juhannuspöydässä nautita kyseistä silliä ainakaan niin, että tuo iskulause lipsahtaa tuleviin päätöksiin. Syödään mieluummin sitäkin enemmän suomalaisen viljelijän tuotteita!
Hyvää juhannusta ja turvallista kesää!
Jorma Lähetkangas,
Toimitusjohtaja, Tume-Agri Oy
Vastaa