Haastavasta vuodesta seuraavaan

On jälleen lyhyen yhteenvedon paikka Tumen kuluneesta vuodesta 2022.

 • Alkuvuodesta olemme ottaneet käyttöön investoimamme hitsausrobotit sekä toiminnanohjausjärjestelmän.
 • Päivä Ukrainan sodan syttymisen jälkeen päätimme muuttaa maalaamomme maakaasu-lämmitysjärjestelmän nestekaasulla toimivaksi.
 • Kevättalvella järjestimme jälleen perinteikkäät Tumen vaihtokonepäivät. Pystyimme parin vuoden tauon jälkeen järjestämään myös fyysisiä asiakas- ja huoltokoulutuksia.
 • Kevätkiireiden haastetta lisäsi COVID19-aalto, joka iski Tumelle pahimmillaan juuri toukokuun toisella viikolla, jolloin peräti joka kolmas työntekijämme oli koronan kourissa. Kaksi vuotta onnistuimme Tumella koronaa välttelemään.
 • Heinäkuussa lomailimme ja alkusyksystä aloitimme tuotannon normaalisti.  
 • Syksyllä tuotannossamme on täystyöllisyyden ohella ollut käynnissä layout-muutoksia uuden muokkainmallistomme hitsaamoa varten.
 • Olemme satsanneet viime vuosina vahvasti tuotekehitykseen. Tänä vuonna Helsingin Maatalouskonemessuilla esittelimme uutuustuotteemme Tume Orion -kylvölannoittimen.
 • Lokakuussa meillä aloitti hankintapäällikkönä Kari Luomanen, jonka johdolla teemme parhaillaan toimittajakenttämme laajamittaista kilpailutusta.
 • Loppuvuodesta olemme messuilleet ja demoilleet kansainvälisesti. Kartoituksessamme on myös koko ajan uusia vientimarkkinoita. Tällä hetkellä meillä on neuvottelut kesken peräti 11 uuden vientimaan kesken.

Koko vuotta koskevia haasteita ovat olleet myös jatkuva raaka-ainekustannusten nousu, jonka siirtäminen tuotteidemme hintaan on juuri nyt erityisen haastavaa. Kriittisten komponenttien toimitusvaikeudet, jatkuvasti kallistuvat energia- ja korkokustannukset, sekä odotettavissa oleva työvoimakustannusten nousu varmistavat sen, että kilpailukykyisiä haasteita riittää myös ensi vuonna.

Maailmanlaajuisesti olemme isossa muutoksessa. Kasvavan ruokapulan, koronan sekä Ukrainan sodan myötä olisi ollut toivottavaa, että ihmisten perustarpeiden arvostus nousisi. Huolestuneena täytyy kuitenkin seurata viljelijän asemaa!

 • Heille maksettava hinta tuotteista ei kasva tarpeeksi, vaikka heidän tuotteitaan myyvät välikädet tekevätkin parhaillaan ennätystuloksia.
 • Maanviljelijä nähdään yhä enemmän ilmastonmuutoksen aiheuttajana, vaikka luonto ja ilmasto ovat maanviljelijän tärkeimmät yhteistyökumppanit.
 • Viljelijöiden kärsimiä markkinahäiriöitä yritetään korjata poliitikkojen toimesta erilaisilla tuilla, joiden väärinkäsityksistä he kuitenkin jo nyt kärsivät.
 • Suunnitelmissa olevat maksuaikataulumuutokset merkittäviin tukisummiin vuodelle 2023 aiheuttavat sen, että asiakaskenttämme ei pysty investoimaan/kehittämään omaa yritystään haluamallaan tavalla.

Sanonta kuuluu ”Niin suurta herraa ei olekaan, joka ei talonpojan kädestä joka päivä syö.” Tämä on totta! Ei maanviljelijöillä perustarpeiden suhteen mitään hätää olekaan. Se vilu ja nälkä tuleekin aiemmin kaikille muille! Kovin vähän tuntuu olevan kuitenkin käytännön keinoja, jotta tämä asia laajemmin ymmärrettäisiin. Ei kai siis näin joulun alla auta muuta kuin kirjoittaa asiasta pukille.

Hyvä joulupukki! Tänä jouluna toivomme, että maanviljelijä saisi jatkossa ansaitsemansa arvostuksen ja palkan työstään!

Rauhallista joulunaikaa ja jaksamista haasteisiin vuodelle 2023!

Jorma Lähetkangas

Toimitusjohtaja, Tume-Agri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *